דפדוף
הטיול הוא חוויה של מספר ימים, אותם מבלים יחד בשוטטות ושהייה בחוץ, שינה תחת כיפת השמיים וליקוט משותף של מזון. מדובר בתהליך קבוצתי מודרך הכולל פעילויות מונחות, מעגלי הקשבה ושיתוף ותרגילי התבוננות פנימה ובסביבה הטבעית. אנו מתייחסיםות לכל טיול כהזדמנות טרייה לבחינת ההרגלים שלנו כתרבות וכיחידיםות ולטעימת האיכויות המיוחדות שעשויות להיווצר בתנאים כה פשוטים. זו אינה סדנת הישרדות, אלא התנסות בנתינת אמון במתרחש וביכולת שלנו לחיות ואף לשגשג בחוץ.
למה לטייל ככה?
בכל טיול אנו מגלות עוד ועוד סיבות, עוד ועוד טעמים… עם הזמן הבנו שקיים משהו בעומק הסיבות והטעמים האלו. במשך מיליוני שנים בנות ובני אדמה חיו בחיק הטבע בקרבה למגוון עצום של עצים וצמחים שונים, פרחים ופירות, ציפורים ותנים, חזירים ואין ספור מינים של חיות בר. בסביבתםן הטבעית הםן חיו יחד בשבטים וליקטו כחלק משגרת יומםן. ללקט ולחיות בקבוצה, לשהות בחוץ בסביבת דפוסים טבעיים כמו שקיעה וזריחה ובקרבה לצמחים וחיות, אלו דברים שטמועים בתאים שלנו, בדי אן איי שלנו, בעצמותינו וברקמותינו. הם חלק משמעותי מההתפתחות הפיזיולוגית, הנפשית והרוחנית שלנו. חלק ממי שאנחנו. כשאנו בוחריםות לטייל באופן המסוים הזה, אנו מבקשות לחקור באופן עמוק מי אנו, מה הזיקה ביננו ובין הסביבה שלנו, ומי אנו רוציםות להיות, כיחידיםות וכתרבות.
הרבה הוא מושג יחסי. בעוד שישנם טיולים ששמים דגש על הליכה ומכוונים לקילומטרז' גבוה, בטיולים אצלנו אין עניין מיוחד "ללכת ככל האפשר..כמה שיותר!", אך אנו כן הולכות כל יום במשך כמה שעות טובות. משך ההליכה משתנה מטיול לטיול ועשוי להגיע עד 15 ק"מ ליום. ע"פ רוב נלך פחות מכך ובכל זאת כדאי להתכונן להליכה ממושכת עם תיקים על הגב בתנאי מזג אוויר משתנים ובתנאים כגון בוץ, אדמה סלעית, מים וכו'.
אם אינכם רגילותים לנוע הרבה וללכת אנו ממליצות להתחיל ללכת על בסיס יומיומי ולהעלות בהדרגה את משך ההליכה, למשל – בשבוע הראשון להתחיל ללכת 20 דק' ביום, בשבוע השני 30 דק' ביום, בשבוע השלישי 45 דק' ביום וכן הלאה. אם יש לכםן כאבים או מגבלה גופנית (למשל בקרסול, גב, ברך וכו') מומלץ להתייעץ עם עזרה חיצונית לתרגילים מחזקים ומאזנים המותאמים למצבכם לפני הצטרפות לטיול.
ישנים בחוץ? בלי אוהלים, בלי כילות?
ישנים בחוץ, בלי אוהלים ובלי כילות, תחת כיפת השמיים במלון שביל החלב 400 מיליארד כוכבים. ציוד השינה הנדרש לטיול הוא שק שינה מותאם לעונה, מזרן שטח קומפקטי מתקפל וציפה זוגית שנפתחת בחלק העליון. עם מזרן ושק"ש טוב ומותאם לעונה לא סובלים מקור והציפה מספקת בידוד נוסף והגנה מפני חרקים. שינה בחוץ היא חלק בלתי נפרד מחוויה של טיול ושהייה בחוץ והיא מאפשרת להעמיק תחושות של שייכות לסביבה, רוגע, בטחון ועוד.
ומה אם אני לא רגיל/ה לישון בחוץ?
אנו ממליצות להתנסות בשינה בחוץ עוד לפני הטיול עמנו. הנה כמה תרגילים והכנות מומלצות:
א. לשים מזרן (מזרן שטח או אפילו מזרן רגיל) בחצר או במרפסת הבית (אפשר גם על גג בניין אם זה מה שנגיש), ולישון בסביבה זו עם שמיכה או עם השק"ש שלכםן וללא אוהל או כילה למשך לילה או כמה לילות.
ב. לישון עם כמה חבריםות או לבדכםן בחורשה\יער\ליד נחל. זו הזדמנות נהדרת להתרגל ולבדוק את יעילות השק"ש והמזרן שלכםן, כמו גם להתרגל יותר לישון בחוץ, בחיק הטבע.
הבנתי שלא מביאים לטיול טלפונים ניידים ובכלל מכשירים אלקטרונים... זה נכון? למה לא?
לטיול אנו מבקשות מהמשתתפותים להשאיר את הטלפון הנייד בבית. המנחיםות מביאיםות עמם מכשיר נייד אחד שנמצא כבוי בתיק למקרה חירום בלבד. הסיבות לכך הן מגוונות – בין אם זו חווית נוכחות משמעותית יותר, הגברת החיבור לאינטואיציה, הנאה מסביבה נטולת מסכים מסיחי דעת, תקשורת ישירה יותר עם אחרותים, העמקת הקירבה לטבע ואפילו חוויית אי הידיעה…
בעבר המאוד קרוב אלינו אנשיםות חיו את חייהם באין מפריע ללא טלפונים ניידים והבחירה המובנת מאליה הייתה לצאת לטיולים חופשיים מטלפונים ניידים. אנו עדיין מאמינות שיש ביכולתנו להסתדר ואף לשגשג ללא מכשירים אלו שעלולים לנוון הרבה יכולות טבעיות שלנו כמו התמצאות במרחב, חיבור לעצמנו ולאחרות, חשיבה וסקרנות, ולהעמיס עלינו מחשבות טורדניות ונדודי שינה. ללא תלות בטיב הקשר הנוכחי שלכםן עם טלפונים ניידים, מדובר על התנסות של כמה ימים. אין אנו מבקשות בהכרח לאמץ זאת לאחר הטיול (אך בהחלט מזמינות וממליצות על כך), אלא להתייחס לכך כמו ביקור בתרבות אחרת עם מנהגים אולי שונים משלנו, שבעזרתה ניתן לבחון את ההרגלים שלנו מחדש ולהתנסות בחוויה טריה. אנחנו מוצאות מנסיוננו שהשחרור ממכשירים אלו מאפשר קסם אחר, ומתרגשות להתנסות בקסם הזה יחד אתכםן.
ומה לגבי נייר טואלט?
בטיול אנחנו משתחררות מנייר טואלט ומוצאות אמצעים נפלאים לניגוב מכל הבא ליד, בין אם זה עלי חוביזה , אבנים קטנות, עלי בננה מיובשים, החלק הפנימי של קליפות הדרים, מקלות שונים ועוד ועוד, הכול מקומי-אורגני-טבעוני-סחר-הוגן-ללא-גלוטן.
גם כאן ישנה הזדמנות מרעננת לבחון את ההרגלים שלנו מחדש ולייצר חיבור ישיר עם הטבע במלוא מובן המילה. ייתכן והדבר מעורר פליאה או תמיהה, וגבה אחת או יותר מוצאת עצמה מתרוממת בעודכםן קוראותים שורות אלה… ייתכן שעצם עשיית הצרכים בבר או מחוץ לבית מעוררת בכםן קושי. אך חישבו על כך, האם אין זה מנהג משונה ביותר לעשות פיפי וקקי בתוך כמות נכבדת של מי שתייה, ולאחר מכן לנגב זאת בעזרת עצים כרותים, מעובדים ומולבנים? גם כאן ההזמנה היא להתנסות בחוויה למספר ימים, ואחר כך לגלות ולבחור עצמאית אם ומה תרצו לקחת להמשך.
באמת לא נדליק מדורה? למה? ומה אם יהיה קר?
בטיול זה אנחנו משתחררות ממדורות כחלק מהבחירה שלנו להשתלב בסביבה באופן ישיר ובלתי אמצעי ולהשאיר אחרינו כמה שפחות חותם שלילי וזיהום. במקביל אנו מתרגלות חיבור לאש בחסות הכדור הגדול והבוהק שמאיר על הכול (שם-אש), ופנימה בתוכנו – לאש הפנימית הבוערת בנו ומניעה אותנו.
אנו מוצאות שבאקלים הים-תיכוני שאנו חיות בו אין צורך ממשי בהדלקת מדורה לשם חימום, במיוחד אם אנו מעוניינות להסתגל למזג האוויר של כל עונה (לשם המחשה, כאשר נמצאים בחדר עם חימום מלאכותי ולאחר מכן יוצאים החוצה – לרוב התחושה היא שכביכול "קר יותר", בעוד חלק משמעותי מתחושת הקור נובע מהתלות בחימום המלאכותי). כמו כן, אכילת המזון כפי שהוא, בצורתו השלמה והטבעית, מפחיתה מנסיוננו את הצורך בחום חיצוני נוסף מלבד השמש, שבדרכה הפלאית ובתהליך סימביוטי יפיפה ממירה אדמה וחום לפרי ולירק. אם בכל זאת חשות בקור, ישנן דרכים רבות ונעימות להתחמם כמו ביגוד מספק, שק"ש מתאים וכרבולים מחממי גוף ולב.
על פי מיתוסים רבים האש היא אחד האלמנטים שמפרידים (כביכול) את האדם משאר היצורים. מרבית החיות מוצאות עצמן מתרחקות מלהבת המדורה, בעוד האדם מביט עליה בהיפנוט. ההתמקדות האופיינית באש המדורה מביאה לכך שקסם רב המתרחש בחשיכה מתפספס ולצד זה ההסתגלות לראייה בחושך, מיומנות שימושית ביותר, מתנוונת. רביםות מאיתנו התרגלנו כל כך לאור חיצוני בחשיכה ולמדורות בטבע, כך שכמעט או בכלל אין לנו חוויות של שהייה בחוץ בלילה ללא הדברים הללו. בנוסף לכל אלו, ישנם מקרים רבים של מדורות המובילות להצתות, חלקן על אף נקיטה באמצעי זהירות ואנו מוצאות שזהו סיכון מיותר. אנו מזמינות אתכם להתנסות עמנו באיכויות השונות המתגלות בחוויה אלטרנטיבית למדורות, חוויה שאנו למדנו לאהוב עד מאוד.
באמת מסתמכים רק על מה שנמצא? מה אם נהיה רעבים?
בטיול זה אנחנו בוחרות לתת אמון בחיים. כמו שאנחנו לא יודעות מה יקרה בעתיד, אנחנו גם לא יודעות מה נמצא, באיזו כמות ובאיזו איכות. אם דבר זה מעורר בכםן חשש, אנחנו מזמינות אתכםן להתכונן לאפשרות שתחוו תחושת רעב, או אפילו לדמיין שלא נמצא מזון לאורך כל הטיול בכלל.
על פי רוב, או מוצאיםות מזון מסוגים שונים בכל עונה ונהנים מהשפע שיש סביבנו. התזונה בטיול מבוססת בעיקרה על פירות מתוקים, עלים ירוקים, גבעולים, אגוזים, זרעים ומעט שורשים.
על מנת לחוות את המעבר התזונתי יותר בקלות, כדאי להרגיל מראש את הגוף לתזונה מבוססת פירות, ירקות וזרעים. ניתן להתחיל בארוחת בוקר של פירות עונתיים בשלים, ולהוסיף לארוחת הצהריים או הערב סלט שעיקרו עלים ירוקים וירקות גינה נוספים כמו עגבניות, פלפל, אבוקדו או אגוזים. בימים שלפני הטיול מומלץ לאכול תזונה טבעונית חיה למשך כמה ימים ואפילו כמה שבועות למעבר קל וחלק יותר.
מה עם סיגריות, קפה, סמים ומשני תודעה?
בכדי לאפשר לתודעה ולגוף כמה שיותר צלילות, בטיול זה אנחנו משתחררות מחומרים נרקוטיים על סוגיהם. אנו מוצאות שחומרים אלה מעמיסים על המערכות השונות ברעלנים ושההשפעה שהם יוצרים היא למעשה הרעלה פיזיולוגית. בנוגע לשינוי תודעה – התודעה מטבעה משתנה כל הזמן ומושפעת מהסביבה. הטיול עצמו הוא חוויה משנת תודעה ופותחת לב בשל השינוי בתנאים, החל מהליקוט והתזונה, החשיפה לשמש, השהייה הממושכת בקרבה לדפוסים טבעיים, עד לשהייה עם קבוצה באווירה שבטית וקרובה. על מנת לחוות את ההשפעות האלו ולהנות מהן בצורה מיטבית ומלאה, אנו מזמינות אתכםן להשתחרר מחומרים אלו בזמן הטיול וגם בימים שלפניו- מומלץ להפסיק עם חומרים אלו כמה שבועות לפני הטיול. חלק מתסמיני הגמילה עשויים להיות מלווים בתחושות לא נעימות כמו כאבי ראש, על כן מומלץ לתת לגוף להשתחרר מהתלות הפיסית והרגשית עוד לפני הטיול, למעבר קל וחלק יותר.
אלו פעילויות מונחות יש בטיול?
הפעילויות בטיולים בנויות על אלמנט של חוויה ישירה, על כן תיאור מילולי של התוכן שלהן ללא החוויה עצמה בהכרח יחטא להן (בדומה לניסיון לתאר את החוויה של טבילה במים, ריקוד חופשי, או אכילת פרי מענג…). הכוונות והערכים המרכזיים המובילים אותנו ביצירת ובהנחיית הפעילויות הם חיבור והקשבה לטבע, לעצמנו פנימה ולקבוצה, יצירה ושיקום האמון ביננו ועם מערכות החיים, תקשורת מקרבת ושיתוף מהלב, תנועה, איפשור מגע חיבתי מיטיב תוך זיהוי וביטוי של רצונות וגבולות. את הפעילויות אנו מבססות על נסיון עשיר של הדרכת קבוצות בטבע, ואנו ממשיכות לפתח וליצור אותן באופן מתמיד.
אפשר להיות עירומים במהלך הטיול? יש חובה או דרישה להיות בעירום?
כן, הטיולים הם סביבה מאפשרת עירום. לא, אין שום חובה או דרישה להיות בעירום.
אנו מאמינותים שגופינו האנושי מושלם, כפי שהוא, ושמחות להציע את הטיולים כהזדמנות לצעוד לעבר שלום עם הגוף, כחלק משלום כולל עם הטבע. במהלך הטיול ניתן לרחוץ בעירום (אם נפגוש מקור מים) או פשוט לשהות בעירום, ללא צורך לבקש רשות על כך משאר המשתתפותים.
במיתוס בריאת העולם בספר בראשית מתואר גן עדן – חווה ואדם יחד עם שאר חיות השדה הסתובבו פשוטים, כפי שהם, ללא בושה, פחד ואשמה, עד שהאכילה מפרי עץ הדעת הלבישה עליהם (תרתי משמע) את הרעיון להתבייש בגופם ולהסתירו. אנו בוחרות לספר על גן עדן סיפור שונה – בו האכילה מפרי עץ הדעת מחברת אותנו באופן עמוק יותר לידיעת היופי הפנימי והחיצוני שלנו ולהסכמה לפגוש את היופי הזה בנו ובאחריםות.
כאמור, אין כל ציפייה או דרישה להיות עירומים בשום שלב בטיול והבחירה בכך היא אישית. אנא קחו בחשבון שההשתתפות בטיול מהווה הסכמה מראש לאפשרות של עירום אנושי בסביבה.
מה זה מגע חיבתי בעצם? ולמה אין מגע מיני בטיולים?
במהלך הטיול אנו לוקחיםות חופשה מודעת ממגע מיני מובהק (כלומר מגע באיברי המין או באמצעותם), ומתמקדותים ביצירת מרחב מאפשר ובטוח למגע חיבתי – מגע הכולל בתוכו מגוון רחב של ביטויים החל מחיבוק פשוט, החזקת ידיים, ליטוף, עיסוי, התכרבלות ועוד. אנו מאמינות שלמגע אנושי הנעשה מתוך רצון מלא וחופשי של כל המעורביםות בו יש איכויות מרפאות, מענגות ומחברות. יחד עם הרצון של רביםות במגע חיבתי קיים כיום קושי רחב ליצור מפגש אנושי אמיתי ומתקשר, בו אפשר בין היתר להציע, לבקש, להענות ולסרב למגע, תוך כדי העמקת החיבור עם עצמנו ועם אחרותים. כחלק מכוונתנו להפוך את הטיולים, ואת החיים, לחוויה המאפשרת ריפוי של הפרט ושל הכלל, אנו מתרגליםות בטיולים תקשורת בהירה סביב מגע ומתנסיםות בכלים בסיסיים ויעילים לביטוי וזיהוי של סירוב או הסכמה מפורשים, כמו גם באפשרויות שונות של מגע חיבתי. דרך תירגול זה אנו מבססים יחד שפה משותפת לימי הטיול המושתתת על כנות ואחריות במקום על רמיזות, חוסר בהירות, דרישה וריצוי. בכל מקרה, לאורך כל הטיול מגע חיבתי עם אחרותים הוא אופציונלי בלבד ואנו שמות דגש רב על מתן מלוא המקום לגבולות ולבחירה האישית של כל אחתד בנושא זה.
הבחירה שלנו כמנחותים להשאיר מגע מיני מחוץ לתחום הטיול, נובעת מהכרתנו והוקרתנו כלפי הפלא המכונה מין ומיניות, כמו גם ההכרה בלמידה שיש לנו לעבור כתרבות בתחום זה. אנו מאמינות כי כדי לצעוד אל תוך מרחב חקירה מיני שיש בו למידה אישית וקבוצתית, מודעות והדרגתיות, דרושים זמן ותשומת לב מספקים. אל טיול של מספר ימים, שמהווה עבור חלק מהמשתתפיםות היכרות ראשונית עם אלמנטים חדשים רביםות (כמו ליקוט, שהות בטבע באופן חדש, נוכחות בקבוצה) אנו מתייחסותים כפרק מבוא בתוך למידה וחקירה של טבע מיניותנו. בפרק זה כל משתתפות ומנחותים הטיול מתחייבות להמנע בזמן הטיול ממגע עם ובאיברי מין. מנסיוננו ומתגובות של משתתפיםות בטיולים, טיול זה מאפשר היכרות ולמידה גם של הטבע המיני שלנו, למי שיש לה/ו קריאה לכך, במרחב שמצד אחד מאפשר התבוננות פנימית ושיח כן, ומצד נוסף תוחם את אפשרויות הפעולה.
ומה אם אני רוצה להשתתף בטיול או סדנה ארוכים יותר שלכםן, שיכללו גם חקירה מינית מודעת?
שתפו אותנו בכך ובהתאם להתעניינות נשקול לקיים כזו בעתיד.
אז... מה להביא איתי?
הנה רשימת ציוד חיונית לטיול:
– תיק טיולים נוח, עדיף עם מערכת תמיכה לגב
– מזרן שטח
– שק"ש (שק שינה) מתאים לעונה
– ציפה זוגית עם פתח בחלקה העליון (לתוספת חימום ולצמצום עקיצות)
– כובע לשעות החמות, עדיף כובע רחב שוליים
– חולצה דקה וארוכה לשעות החמות
– ביגוד מתאים לעונה.
בחורף: חולצה תרמית/גופיה חמה, סווטשרט/סוודר, פליז, מכנסיים ארוכים, גטקס, מעיל חסין גשם או שכמיה (ומכנסיים חסיני גשם אם ישנם), כובע מחמם, צעיף, גרביים למי שרוצה, הנעלה מתאימה (אישית אנחנו מעדיפות ללכת עם סנדלים ללא גרביים גם בחורף, יותר קל בבוץ ובכלל).
בקיץ: חולצה ארוכה דקה, מכנסיים ארוכות דקות מתאימות לטיול, סנדלים
– כמות מים מתאימה: בין 3 ל-5 ליטר לפי העונה
– מפת כבישים לדרך הלוך חזור, להתמצאות בטרמפים ובתחבורה ציבורית
– עיפרון/עט ומחברת קטנה לרשמים
– אמצעים רב פעמיים לימי ווסת (תחבושות מבד, גביעונית- ניתן להתייעץ איתנו אם רוצות)
בנוסף מומלץ להביא:
– תיק/שק בד לליקוט ולאיסוף: אחד גדול לפירות וכו׳ ואחד קטן לדברים קטנים כמו אגוזים
– קופסה אטומה לליקוט של דברים דביקים
– סכין חיתוך פשוטה ללא קצה מחודד, או עם כיסוי (למניעת חורים בתיק)
– מסחטת הדרים ידנית קומפקטית (בעונות הרלוונטיות בלבד)
– מברשת שיניים (ללא משחה)
– ממחטות בד לניגוב האף (אפשר גם לגזור מבדים/בגדים משומשים)